Bij het woord seks denken we vooral aan passie en lust, maar wist u dat het ook goed is voor de gezondheid?Wetenschappers en seksuologen beamen unaniem dat vrijen veel voordelen heeft.

De voordelen van seks voor de gezondheid
We ervaren niet alleen genot als we klaarkomen. Tijdens het vrijen en het orgasme komen er in de hersenen ook hormonen vrij (ocytocine, serotonine, endorfine) en die hebben tal van verrassende positieve effecten.

Vrijen:
• vermindert migraine en pijn;
• heeft een positief effect op het geheugen;
• doet het type antilichaampjes stijgen dat een beschermend effect heeft op verschillende infecties, ook verkoudheden of griep;
• vermindert het aantal gevallen van prostaatkanker bij mannen en vanborstkanker bij vrouwen;
• is goed voor de lijn.

Van vrijen leven we langer
“De coïtus is een echte sport die de lichamelijke conditie op peil houdt. Omdat seks een positief effect heeft op de stemming, voelen mensen zich lekkerder in hun vel. En het is bewezen dat mensen die gelukkig zijn ouder worden”, aldus seksuoloog Pascal De Sutter.
Uit een studie die is verschenen in de British Medical Journal blijkt bovendien datmannen die minder dan één keer per maand vrijen twee keer meer kans lopen om de eerstvolgende tien jaar te sterven dan mannen die één keer per week vrijen. En een studie aan de Duke University die 25 jaar lang 270 mensen heeft gevolgd, heeft aangetoond dat mannen langer leven naarmate ze vaker seks hebben.
Bij mannen leidt meer seks dus tot een stijging van de levensverwachting. Bij vrouwen is dat niet noodzakelijk het geval. Zij hechten vooral belang aan dekwaliteit van het seksleven.

Met gevoel vrijen levert meer voordelen op
U hoeft niet per se liefdesgevoelens te hebben voor uw partner om ervoordeel uit te halen voor uw gezondheid. “Het maakt niet uit, zolang u maar genot ervaart”, vertelt Pascal De Sutter. Maar volgens de seksuoloogvergroot de aanwezigheid van gevoelens dat genot wel. Eenbevredigend seksueel contact is trouwens nooit helemaal vrij van een zekere gehechtheid.

Vrijen wordt ten onrechte afgeraden aan hartlijders!
Uit een studie waarbij 914 mannen twintig jaar lang werden gevolgd, is gebleken dat mannen die seks hebben à rato van één keer per maand tot twee keer per week, ook mannen met hartproblemen, niet meer hartaanvallen hebben dan andere. Integendeel zelfs. “Als u een marathon loopt zonder enige voorbereiding en zonder op te warmen, loopt u gevaar. Maar als u regelmatig traint, zal uw lichaam klaar zijn voor de zware inspanning. Dezelfde redenering gaat ook op voor hartlijders op het vlak van seks”, aldus Pascal De Sutter. Die visie is heel recent bevestigd door twee vooraanstaande Amerikaanse cardiologen en door de American Heart Association.

Artikel gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste , Julie Robin op19/11/2012
Bronnen: Pascal De Sutter, seksuoloog, dokter in de psychologie, docent en onderzoeker aan de faculteit voor psychologie van de Université de Louvain. Auteur van het boek La sexualité des gens heureux.